Hogyan válassz hokiütőt?

Útmutató a hokiütő választáshoz

Útmutató hokiütő választáshoz.

Mire érdemes odafigyelni, ha új ütőt szeretnék venni?

Hokiütőt több szempontból vizsgáljuk:

  • anyag
  • hossz
  • súly
  • flex
  • hajlat
  • fekvés szög

De mielőtt végigvesszük a fentieket, első és legfontosabb kérdés: jobb vagy bal kezes vagy? Hogyan döntjük el? Egyszerű, fogj meg egy hokiütőt, jobb vagy balkezes, teljesen mindegy és próbálj terelni vele valamit. Üres flakon, labda vagy ha jégen vagy korongot. Ha megvan melyik irányban érzed kényelmesnek, onnan tudod eldönteni, milyen kezes, hogy megnézed melyik kezed van közel az ütőd tollához. Ha a bal kezed akkor balkezes az ütő, értelemszerűen a másik irány a jobb.

Ütő anyaga

Többnyire két fő csoportot nevezünk meg, ha hokiütő anyagáról beszélünk: fa és kompozit

A kezdőknek ajánlott először a fa hokiütő, mert úgy tartják jobban érzed vele a korongot.
Komolyabb játékosoknak, akik sokat használják az ütőiket, azonban a kompozit lehet a megfelelő választás, ugyanis az ilyen fajta ütők jobban testreszabottak, és tartósabbak, ellenben a faütőkkel amik, jóval nehezebbek és kevésbé tartósak.

Hossz és markolat

Ezeket a paramétereket nehéz eltéveszteni, mert általában 3 fajtája van az ütőknek: Junior, Intermediate, Senior és ezek alapján változik, azonban érdemes említeni.

Az ütő hosszát függőlegesen korcsolyában állva mérik. Tedd magad elé és nézd meg meddig ér. Kezdő játékosoknak poszttól függően szokták alakítani az ütő hosszát. Csatároknak állig, hátvédeknek pedig orrig. És hogyan alakítják? Szimplán lefűrészelnek a tetejéből.

Az ütő markolata is többféle lehet.

Viszont ez teljesen preferencia alapú. Rád van bízva melyiket választod.

Flex

Flex, azaz hajlékonyságot elsősorban 2 szempontból vizsgáljuk. Magasságod és súlyod. Az alábbi táblázat a fiatalabb játékosoknak egyfajta segédanyag a megfelelő flex kiválasztásához. (weight = súly, height = magasság)

chart
hokiütő flex táblázat gyerekeknek

Felnőtt játékosoknál ez inkább preferencia. 75 flextől 105 flexig terjed a választék, ajánlott játékstílus alapján választani.

Fekvési szög

4-8-ig mérjük egy hokiütő fekvési szögét. A 3 leggyakoribb a 4,5,6.

4137 fok
5135 fok
6133 fok
7131 fok
8129 fok
hokiütő fekvési szög táblázat

Azt, hogy neked megfelelő-e a fekvési szöged nagyaon egyszerű megvizsgálni. Szimplán pászkázd le frissen a hokiütőd tollát, menj fel vele 2-3 hokiedzésre és nézd meg a tollad alját. Vegyük például a 5-ös szöget. Ha a hokiütőd a sarkán kopik ki először, akkor túl alacsony a szög. Próbálj ki egy magasabb szöget a 4-est. Ha a közepén kopik, akkor megfelelő a szög, és értelem szerűen ha a tollad eleje kopik, akkor túl magas az ütő fekvési szöge és alacsonyabb kell. Fontos, ez a paraméter inkább magasszintű játékosoknál szempont.

Hajlat és súly

Ezt a két paramétert a végére tettük, még pedig azért, mert nincs rá szabály. Teljes mértékben preferencia alapú döntés. A hajlat többnyire megszokás kérdése. Mi a JégviláG-nál hisszük, hogy gyakorlással, minden hajlat ugyanúgy játszható. Válaszd azt, amelyik szimpatikusabb, amelyikkel könnyebben célzol. Kérd kölcsön barátaid ütőjét, különbözö hajlatúakat persze, és kísérletezz, melyikkel megy jobban.

Looking at the TRUE A5.2 SBP stick: need flex and curve recommendations :  hockeyplayers

Súly: manapság minden magas szintű ütő pehelykönnyű, ezért a különbséget nehéz észrevenni. Egy hokiütő minél könnyebb annál jobb, viszont előfordulhat, hogy valaki a nehezebb ütőt preferálja, mert azt jobban érzi a kezében. Tehát a nap végén ez a paraméter is teljesen preferencia alapú döntés.

Fontos információ

Jégcentrumban lévő üzletünk 2022.05.20-tól megszűnik!

Ügyfélszolgálat:

Hétkoznapokon 8:00 -16:00-ig
office@jegvilaghockey.hu
+36 30 275 5875

Vásárolj és nyerj!

Vásárolj személyesen vagy online TRUE termékeket minimum 70.000Ft értékben és megajándékozunk egy TRUE SWAG csomaggal, valamint egy 17.000Ft értékű ajándékkártyával, melyet a következő vásárlásod során jóváírunk.

A csomag tartalma: TRUE Tornazsák, Napszemüveg, Sapka, Törölköző, 17.000Ft értékű ajándékkártya

A #TRUESWAG csomagok limitált darab számúak

Siess nehogy lemaradj!